Site în actualizare

A new protected natural area

O nouă arie naturală protejată. Model de dezvoltare pentru comunitate

 

Scopul proiectului este transformarea unui loc complet necunoscut publicului larg - care în prezent este un loc unde sătenii își depozitează deșeurile - într-un ”mic colțișor de rai” în care natura să domine orice intrus.

Obiectivele proiectului sunt: crearea unei arii protejate, educarea localnicilor privind protecția mediului înconjurător și promovarea ariei protejate.

Beneficiarii direcți vor fi locuitorii satului Mateiaș și ai comunei Racoș din Județul Brașov.

Proiectul se va desfășura în parteneriat cu Primaria Racoș, Școala Gimnaziala Racoș, Facultatea de Turism din Lucerna și este coordonat de către Asociația Carpaterra (fost custode a 7 arii protejate din zona proiectului).

Locația propusă este: la marginea satului Mateiaș, comuna Racoș (zona cunoscută drept La găurile vulpilor)

 

Geositul Mateiaș La vulpi - afloriment vulcanosedimentar

 

Situația prezentă a zonei:

- Un teritoriu foarte puțin cunoscut

- Drumul din apropiere a devenit loc de depozitare a deșeurilor pentru localnici

- Un peisaj geologic interesant

 

Argumente pentru declarare ca Monument al naturii:

- Zona poate deveni o atracție turistică datorită peisajului geologic interesant și astfel turiștii Complexului Geologic, ai castelului Sükösd-Bethlen vor avea încă un obiectiv de vizitat și care îi va ține în zonă.

- Zona poate deveni un spațiu educațional pentru elevi și studenți deoarece se pot observa cu ușurință straturile geologice.

- Spațiul va deveni unul mai curat datorită campaniei de informare ce va fi făcută între consăteni privind importanța locului.

- Comuna Racoș poate căpăta o imagine mai bună din punct de vedere turistic și al protecției mediului deoarece continuă să genereze bune exemple și atracții deosebite.

 

Proiectul este implementat de Asociaţia Carpaterra și este finanțat prin programul Start ONG, program finanțat de Kaufland și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere şi instituţiilor non-administrative.

 

Facebook YouTube
©2024 Asociatia Carpaterra. Toate drepturile rezervate.