Joacă-te spre a învăța. O metodă alternativă de educație în școli
JOACĂ-TE SPRE A ÎNVĂȚA!
Prin acest proiect Carpaterra propune elevilor și profesorilor lor o nouă metodă de abordare a temelor globale, un mod ludic și interactiv prin care elevii de școală primară pot ajunge să cunoască probleme ale întregii planete, pot descoperi împreună avantajele cooperării, dar mai presus de toate pot dezvolta un interes autentic și un respect profund față de mediul înconjurător.
Ceea ce ne prpounem este crearea unui board-game educațional: CUiB, construit în jurul ideii de migrație a păsărilor, drumul lor spre nord urmat de întoarcerea în sud, căutarea resurselor de hrană și apă, construirea unui cuib. Scopul principal este acela de a încuraja elevii ca prin intermediul metaforei păsărilor migratoare să reflecteze asupra unor probleme globale cum ar fi modificările climatice, deșertificarea, necesitatea diminuării gradului de poluare și importanța unei vieți sănătoase. Jocul, ilustrând motivele pentru care păsările migrează, încurajează elevii să înțeleagă motivele pentru care oamenii înșiși migrează, jocul fiind în esență o invitație de a considera migrația oamenilor ca fiind la fel de naturală ca migrația păsărilor.
Activitățile desfășurate în cadrul proiectului includ nu numai dezvoltarea, designul și producerea board-game-ului, ci și o serie de runde de joc ce vor avea loc în 12 școli din București, Brașov, Covasna și Harghita. 48 de jocuri vor fi donate școlilor, oferind o nouă metodă interactivă de învățare și predare, captivantăpentru elevi dar și pentru profesoriîn egală măsură.
Jocul este dezvoltat în strânsă cooperare cu partenerii noștri, Asociația BOZONFERMION. Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Asociația Carpaterra este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.
Detalii complete pe site-ul dedicat jocului http://www.cuib.eu/